Publicitat i propaganda: una diferència important

Poder per algunes persones la diferència entre publicitat i propaganda és molt clara. Però he decidit escriure aquest post per dues raons principals;

-Per a moltes persones la diferència entre aquests dos conceptes no està tan clara ja que utilitzen indistintament les dues paraules per referir-se a la mateixa cosa: un anunci.

-Per posar en evidència la importància de fer servir les paraules adequades quan comuniquem.

Dit això, anem amb les definicions.

La publicitat és un conjunt de missatges codificats de diferents maneres que es distribueixen per diversos canals (internet, ràdio, televisió, premsa etc.) amb una clara intencionalitat comercial. És a dir, la publicitat és un tipus de comunicació que busca influir en el consumidor perquè prengui una decisió de compra respecte un producte o servei.

Existeixen molts tipus de publicitat, està clar. Però no entrarem aquí ja que no és l’objectiu d’aquest post.

La propaganda, en canvi, va més enllà. Tot i que comparteix certes similituds amb la publicitat -sobretot pel que fa a la utilització de diversos canals i estratègies per a la seva difusió-, la propaganda busca influir en l’individu de tal manera que es converteixi en seguidor d’una determinada manera de pensar, d’una corrent de pensament o d’una doctrina concreta.

La publicitat i la propaganda comparteixen mètode però divergeixen respecte a l’objectiu.

Així, podem parlem de propaganda política, propaganda electoral o propaganda religiosa. Però no és correcte parlar de propaganda quan ens referim, per exemple, als anuncis de Facebook o als de la ràdio.

“Vull fer propaganda del meu negoci” és una frase que he sentit dir moltíssimes vegades quan, en realitat, el correcte seria dir “Vull fer publicitat del negoci”.

Com tot en aquesta vida, la propaganda i la publicitat es poden utilitzar bé o malament. Per exemple, existeix la publicitat enganyosa i va existir en el seu moment la propaganda nazi. Però també existeix la publicitat ètica i la propaganda a favor d’una causa legítima i justa.

Josep Lluís Vidal
@jvidalto

Share this Post

Leave a Comment