Accions per optimitzar i accelerar el rendiment del teu WordPress

Sabies que pots perdre clients per un temps de càrrega excessiu en el teu pagina web?

Amb l’augment dels continguts i el número d’usuaris el teu web fet amb WordPress es pot tornar més lent. T’expliquem algunes accions que t’ajudaran a optimitzar el funcionament del teu web fet amb WordPress per tal que el teu visitant tingui una millor experiència i evitar penalitzacions de Google. Sí, Google penalitza en els seus resultats de cerca els webs que carreguen de forma lenta.

És cert que la velocitat de la teva connexió a internet i, fins i tot, si tens algun problema amb l’ordinador com, per exemple un virus, pot influir en la velocitat de la teva navegació per internet. Però partint de la base que tot funciona amb normalitat hi ha algunes coses que pots fer per tal que el teu web fet amb WordPress sigui més ràpid.

Optimitzar la base de dades

A la base de dades de WordPress es guarden tots els continguts com posts, revisions, jerarquia de categories, comentaris, configuracions i algunes coses més. A mesura que el contingut del teu web creix la base de dades es va fent més gran i, per tant, consumeix més recursos del servidor, el que finalment acaba afectant al rendiment. Per tal d’optimitzar el tamany de la base de dades i eliminar tot aquell contingut que ja no és necessari (com per exemple esborranys de posts o associacions de categories que ja no existeixen) podem fer servir un plugin que es diu WP-Optimize, que fa aquesta feina de forma automàtica i segura. Tot i això, mai està de més fer una còpia de seguretat de tot abans de d’executar-lo.

Optimitzar el codi

Tot el codi que permet que el nostre web s’executi correctament no és necessari en tot moment. És més, de vegades pot passar que quedin restes de codi de plugins o temes que ja no fem servir i que fan que la càrrega del web sigui més lenta. Parlem de codi CSS, Javascript i HTML. Un plugin que et pot ajudar -i molt- és Autoptimize. Notaràs una diferència bastant apreciable però també has de tenir en compte que amb alguns temes o plugins pot donar problemes per eliminar codi que consideri innecessari però que en realitat si que ho és. Per això és important, de nou, una còpia de seguretat. Per poder tornar enrere si és necessari.

Optimitzar imatges

Optimitzar, optimitzar i optimitzar. També les imatges. Actualment els mòbils, tablets i càmeres fan fotos amb resolucions molt altes. Això es tradueix en més qualitat però també en arxius de més pes que, quan són sol·licitats al servidor, fan que la descàrrega sigui més lenta. Les imatges es poden optimitzar amb aplicacions com Photoshop o Gimp o directament des de l’editor de WordPress. Pensa que per un web, una resolució d’uns 1.500 píxels és suficient, a no ser que tinguis una pàgina dedicada a la fotografia i vulguis mostrar la teva feina amb la màxima qualitat possible. També hi han plugins per optimitzar imatges com, per exemple, aquest.

Fer que les imatges es carregin només si l’usuari les sol·licita

No és el mateix carregar tot el contingut d’un web que fer-ho a mesura que l’usuari va navegant fent servir l’scroll, el desplaçament vertical de la dreta del navegador. Existeix un plugin per a WordPress que detecta quan el visitant fa el desplaçament vertical i va servint les imatges necessàries en cada moment. És una espècie de navegació a la carta.

Fer servir memòria caché

La memòria caché pot ser útil per als visitants recurrents del teu web. La memòria caché emmagatzema arxius i imatges que un usuari ha sol·licitat prèviament en una visita anterior per tal que quan torni la càrrega sigui més ràpida. D’aquesta manera el web només carregarà els continguts nous que publiquis. Aquest plugin et pot ajudar.

No instal·lar plugins i temes innecesaris

Moltes vegades hem d’instal·lar diversos plugins i plantilles per fer proves. És molt aconsellable esborrar (no desactivar) tot allò que ja no fem servir ja que ocupa un espai innessari en el servidor a més de fer augmentar el tamany de la base de dades, fet que a la llarga pot provocar que el sistema es torni més lent.

Controlar l’spam

A banda de ser molt molest, l‘spam també provoca un augment del tamany de la base de dades, el que contribueix com ja hem vist a la lentitud del web. Hi han molts plugins per controlar l’spam a WordPress. En aquest enllaç pots veure i descarregar els més populars.

Has provat a implementar aquestes accions a la teu web? Necessites ajuda per fer-ho? Pots contactar aamb nosaltres a través d’aquesta pàgina. I recorda que si vols rebre articles com aquest al teu mail o coneixes a algú a qui li puguin ser d’utilitat, aquesta és l’adreça per apuntar-se al newsletter setmanal.

I si ho necessites podem oferir-te el servei de hosting amb suport per a WordPress.

Josep Lluís Vidal
@jvidalto

Imatge: https://pixabay.com/es/wordpress-entrada-de-blog-cms-265132/

Share this Post

Leave a Comment